سفارش تبلیغ
صبا ویژن

در التهاب انتظار فرج...

 

 در ادامه فشارهای غیرمنصفانه غرب و شورای امنیت بر ایران و در یک رویداد مهم که یادآور توافق گروه 1+5 پیش از صدور قطعنامه 1803 است؛ اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل به همراه آلمان توافق کردند مذاکرات داخلی برای تشدید تحریم‌های ایران و صدور یک قطعنامه دیگر علیه تهران را آغاز نمایند.

به گزارش خبرنگار شهاب‌نیوز به نقل از رسانه‌های بین‌المللی؛ نمایندگان ارشد اعضای دائمی شورای امنیت به همراه آلمان (گروه 1+5) شامگاه چهارشنبه طی یک کنفرانس تلفنی توافق کردند که مذاکرات خود برای تشدید تحریم‌های ایران و تدوین یک قطعنامه جدید علیه جمهوری اسلامی را آغاز کنند. این کنفرانس تلفنی میان مدیران کل وزارت خارجه کشورهای آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین، آلمان به همراه «خاویر سولانا» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد و نتایج آن طی سه بیانیه متفاوت از سوی آمریکا، بریتانیا و روسیه اعلام گشت.

توافق گروه 1+5 برای آغاز مذاکرات مربوط به صدور یک قطعنامه جدید علیه ایران در شورای امنیت و تشدید تحریم‌های تهران در حالی است که سه کشور روسیه، چین و آلمان تا دو روز قبل در مقابل درخواست‌های واشینگتن برای آغاز این مذاکرات مقاومت می‌کردند و تاکید می‌کردند که صدور یک قطعنامه جدید علیه ایران را فعلاً ضروری نمی‌دانند. با این حال توافق چهارشنبه شب که یک روز پس از نامه جدید ایران به گروه 1+5 [اینجا] حاصل شد، نشان داد که فشارهای بلوک آمریکا ـ فرانسه ـ انگلیس به نتیجه رسیده و روسیه و چین تسلیم شده‌اند. 

بر اساس اخبار رسانه‌های غربی، توافق چهارشنبه‌ شب گروه 1+5 به این معناست که شورای امنیت سازمان ملل متحد حداکثر تا پایان سپتامبر (50 روز دیگر) قطعنامه جدیدی را علیه ایران به تصویب خواهد رساند. البته ناظران بین‌المللی تاکید می‌کنند که پاسخ‌ جدید ایران یا نتایج دور تازه مذاکرات سعید جلیلی و خاویر سولانا می‌تواند گشایشی در این مسیر ایجاد کرده و صدور قطعنامه را منتفی سازد.

با آن که توافق اعضای دائمی شورای امنیت برای صدور یک قطعنامه تازه علیه ایران خبر مهمی محسوب می‌شود، اما مهم‌تر از آن اخباری است که پیرامون اهداف خصمانه و پشت پرده آمریکا و اروپا درباره فاز جدید تحریم‌های غیرمنصفانه ایران منتشر شده است. بر مبنای این اخبار؛ آمریکا و حداقل فرانسه و انگلیس تلاش می‌کنند ایران را تحت تحریم‌های آبی خاکی قرار داده، هرگونه ورود کالا به بنادر ایران یا خروج کالا از بنادر و فرودگاه‌های ایران را مورد بازرسی قرار دهند و «بانک مرکزی» ایران را هم تحریم کنند. تحریم‌های خطرناک و خصمانه‌ای که از حدود 6 ماه قبل در دستور کار آمریکا قرار داشته اما تاکنون در جلب موافقت دیگر اعضای شورای امنیت ناکام مانده است.

توافق تازه 1+5 که یادآور توافق گروه 1+5 پیش از صدور قطعنامه 1803 است؛ در حالی است که سعید جلیلی و خاویر سولانا دور تازه‌ای از مذاکرات را آغاز کرده‌اند و اولی هاینونن معاون آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار است روز پنج‌شنبه برای مذاکراه با مقامات سازمان انرژی اتمی ایران وارد تهران شود. به گفته اعضای گروه 1+5 به رغم توافق چهارشنبه شب، خاویر سولانا مذاکرات خود را با سعید جلیلی ادامه خواهد داد. با این حال وزارت خارجه آمریکا و انگلیس در بیانیه‌های جداگانه خود که شامگاه چهارشنبه صادر شد تاکید کردند از پاسخ ایران به مشوق‌های جدید (که همچنان خواستار تعلیق غنی‌سازی در ایران است) ناامید شده‌اند و ادعا کرده‌اند که ایران به دنبال سیاست «وقت کشی» است.

بیانیه جداگانه آمریکا
پس از توافق اعضای دائمی شورای امنیت برای تشدید تحریم‌های ایران، «گونزالو گالگوس» کفیل سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه در بیانیه‌ای تاکید کرد در این مذاکرات درباره بررسی رئوس تحریم‌های احتمالی تازه ایران بحث و گفتگو شد. وی با این ادعا که پاسخ ایران «تاکیتکی برای وقت کشی است»، گفت: گروه ?+?، از این که ایران یک بار دیگر از دادن پاسخ روشن به بسته پیشنهادی خودداری کرد بسیار مایوس شده است. ما بر سر این که چاره‌ای جز این نداریم که اقدامات بیشتری را علیه ایران دنبال کنیم، توافق داشتیم. بنابراین، گروه ?+? درباره گام بعدی در شورای امنیت سازمان ملل و تهیه رئوس قطعنامه احتمالی بحث خود را آغاز کرد.

بیانیه متفاوت روسیه
برخلاف اظهارات مقامات و رسانه‌های غربی، نماینده روسیه در سازمان ملل اعلام کرد که نمایندگان ارشد گروه 1+5 در جلسه چهارشنبه شب خود بر سر تشدید تحریم‌های ایران به توافق قطعی نرسیده‌اند. وی گفت: «هیچ توافق محکم، تفاهم یا اقدام هماهنگی در این زمینه وجود نداشته است». 

این اظهارات متفاوت نماینده روسیه و تاکیدات رسمی وزارت خارجه آمریکا، انگلیس و آلمان باعث شد که رسانه‌های غربی، اعلام موضع مسکو را نوعی اعلام حمایت از تشدید تحریم ایران بر اساس ادبیات و سیاست روسی بخوانند. روسیه در سال گذشته نیز درست پس از اجلاسی که منجر به توافق 1+5 برای صدور قطعنامه 1803 شد، تاکید کرد هیچ توافقی به دست نیامده است. همچنان که نماینده روسیه در سازمان ملل یک روز پیش از جلسه شورای امنیت و تصویب قطعنامه 1803 تاکید کرد هیچ ضرورتی برای تشدید تحریم ایران نیست و روسیه از قطعنامه جدید حمایت نمی‌کند. با این حال و به رغم بازتاب وسیع اظهارات وی در رسانه‌های داخل کشور، وی کمتر از 24 ساعت بعد در نشست شورای امنیت به قطعنامه جدید علیه ایران رای مثبت (و نه حتی ممتنع) داد. مساله‌ای که در آستانه قطعنامه‌های 1737 و 1747 نیز تکرار شده است.


ارسال شده در توسط محسن...