|
|
پروفسور سید حمید مولانا نخستین دانش آموخته ایرانی علوم ارتباطات در دانشگاههای امریکاست که بیشاز 4 دهه قبل به این کشور رفت و پس از آن نیز پایه گذار دانشکده ارتباطات در دانشگاه امریکن دی.سی شد. وی در سومین نشست از سلسله نشست هایی که مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری پس از کلید زدن دور جدید فعالیت های خود آغاز کرده است، با موضوع "جایگاه دیپلماسی دانشگاه کلمبیا در صدور انقلاب اسلامی" حاضر شد و به روایت خود از ماجرای دانشگاه کلمبیا و ظرفیت سازی های آن و همچنین ویژگی های شخصی دکتر احمدی نژاد پرداخت.
این استاد پیشکسوت علوم ارتباطات آنچنان که پیش از این نیز گفته بود احمدی نژاد را به مثابه رسانه می داند که با عبور از خط قرمزهای غرب توانست از فیلتر آنان عبور کند و برای احیاء گفتمان انقلاب اسلامی در سطح بین المللی از این طریق ایجاد ظرفیت نماید.
به گزارش رجانیوز به نقل از فارس، پروفسور حمید مولانا اظهار داشت: هنگامی که احمدینژاد به عنوان رئیسجمهور ایران انتخاب شد و شهریور و مهر همان سال برای اولین بار در دوران ریاست جمهوری خود، به امریکا آمد، از من خواست به نیویورک بیایم و در نشستی که در این شهر برگزار شد، به بنده اظهار داشت که علت اصلی آمدنشان به نیویورک، نه تنها شرکت در اجلاس سازمان ملل متحد بلکه تماس با افکار عمومی امریکا و ارتباط با مردم آنجا است تا کانالهایی برای رساندن پیام مردم ایران به گوش امریکاییها پیدا کند.
وی افزود: در این جلسه به رئیسجمهور پیشنهاد کردم که دانشگاه کلمبیا مکانی است که میتواند برای سخنرانی رئیسجمهور در نظر گرفته شود ولی چون در این سفر وقت کافی وجود نداشت، این سخنرانی انجام نشد و به جای آن، در سفر سال گذشته رئیسجمهور به امریکا این سخنرانی انجام شد.
مولانا در ادامه سخنان خود با طرح این پرسش که چرا محافل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و مطبوعاتی اروپا و امریکا این همه علاقه و توجه به رئیسجمهور ایران پیدا کرده اند، اظهار داشت: دیپلماسی معمولی، ارتباطات نمایندگان دو کشور در سطوح مختلف است اما دیپلماسی قرن 20 و 21 با دیپلماسی بیسمارکی قرن 19 متفاوت است، چرا که در این قرنها، دیپلماسی به سمت فراسوی بازیکنان دولتی و سیاستمداران حرکت کرده و شامل رسانهها، مردم و سازمانهای اقتصادی و سیاسی شد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه امروزه سرمایهگذاری زیادی انجام میشود تا چیزی مورد توجه مردم قرار بگیرد، افزود: وقتی فردی مورد توجه رسانهها قرار گرفت، فرصت را به شخص و کشورش میدهد که پا فراسو گذاشته و مسائلی که به آن علاقمند است، در دستور کار قرار دهد.
این استاد روابط بینالملل با بیان اینکه امروز نه تنها ایران بلکه خود شخص احمدینژاد مورد توجه رسانهها و مردم جهان قرار گرفته است، خاطرنشان ساخت: این توجه به احمدینژاد از هنگامی آغاز شد که هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم مسابقه را به او باخت؛ چرا که انتظار این بود که هاشمی انتخاب شود و این شوک بسیار بزرگی برای همه و به ویژه امریکاییها و داخلیها بود، لذا امریکاییها و اروپاییها نه تنها از پیروزی احمدینژاد نگران شدند، بلکه عصبانی نیز شدند و از آن پس آنتن آنها متوجه شخص احمدینژاد شد که با اصولگرایی و مشی انقلابی و خط امامی خود امریکا و صهیونیستها را بسیار آزار میداد.
وی با اشاره به تلاشهای مکرر امریکاییها و صهیونیستها برای مخدوش کردن چهره احمدینژاد، اظهار داشت: با این وجود با مواضعی که احمدینژاد در موضوع فنآوری هستهای و همچنین موضوع فلسطین و زیر سؤال بردن هولوکاست اتخاذ کرد، به مسأله روز اجلاسهای بینالمللی تبدیل شد.
مولانا خاطرنشان ساخت: با پیروزی حزبالله در لبنان، نقش ایران در تأمین امنیت عراق و دیگر پیروزیهای ایران در عرصه بینالملل، نه تنها اسم ایران از رتبه سیزدهم و چهاردهم مسائل اولیه دنیا به چهارم و پنجم رساند، بلکه شخص رئیسجمهور هدف اصلی حمله تبلیغاتی غرب قرار گرفت اما با این وجود آقای احمدینژاد به خوبی و با شیوههای درست در مقابل آنها ایستادگی میکند.
وی با تأکید بر اینکه کاریزما و شخصیت رئیسجمهور بسیار بارز است، تصریح کرد: انرژی، صبور بودن و صلابت رئیسجمهور حتی در مقابل مخالفانش بسیار قابل تحسین است و من در امریکا شاهد بودم که روزنامههای این کشور به خصوص روزنامه واشنگتن پست چندین مقاله را در مورد شخصیت احمدینژاد چاپ کرده است.
این استاد روابط بینالملل سخنرانی احمدینژاد در دانشگاه کلمبیا را اوج دیپلماسی رئیسجمهور عنوان و تصریح کرد: با این وجود آقای رئیسجمهور فعالیت های بسیار زیادی را در نیویورک انجام دادند که کمتر مورد توجه حتی رسانه ملی کشورمان قرار گرفت در حالی که این فعالیتهای احمدینژاد در داخل امریکا بسیار تأثیرگذار بود که ملاقات 3 ساعته وی با 72 نفر از اصحاب رسانهها و نخبگان سیاسی امریکا و همچنین ملاقات با علمای اسلامی و ایرانیان مقیم امریکا و نیز جلسه رئیسجمهور در یکی از کلیساهای نیویورک را میتوان از نمونههای این فعالیتهای تأثیرگذار ذکر کرد.
مولانا با بیان اینکه 80 درصد از فعالیتهای رئیسجمهور در سفر 5 روزهاش به نیویورک مربوط به ارتباط با غیردولتیها، رسانهها، فرهنگیان، دانشگاهیان و نخبگان امریکا بود، این مقدار ارتباط با غیردولتیها را از سوی یک رئیسجمهور کم نظیر ذکر کرد و گفت: سران دولتهای بزرگ، کمتر توانستند به اندازه احمدینژاد از افکار عمومی امریکا بهرهبرداری کنند.
وی با اشاره به اینکه کنفرانس خبری آینده رئیسجمهور در شهریور یا مهر بسیار مهمتر از کنفرانسهای قبلی وی خواهد بود، افزود: بدون شک هیچ کس در دو سال گذشته نتوانسته است به اندازه احمدینژاد از منابع غیردولتی بهرهگیری کند.
استاد دانشگاههای امریکا با بیان اینکه شخصیت احمدینژاد به خودی خود پیامآور است، اظهار داشت: احمدینژاد خود یک رسانه است چرا که حرفهایی دارد که بواسطه غیرمترقبه بودن آنها، شنیدنی است و احمدینژاد از این جهت رتبه اول را داراست.
مولانا با اشاره به فعالیتهای رسانههای غربی برای تحت تأثیر قرار دادن سخنرانی احمدینژاد دردانشگاه کلمبیا، خاطرنشان ساخت: احمدینژاد در این ماجرا توانست تاکتیکی بچیند که فراسوی رسانهها قدم بگذارد.
وی در پایان این بخش از سخنان خود با اشاره به اینکه پس از فروپاشی شوروی سابق تریبون سازمان ملل حالت سکوت به خود گرفته بود، گفت: با این وجود احمدینژاد مطالبی را مطرح کرده و میکند که کسی به آنها نرسیده است و برای افکار عمومی جهان غیرمترقبه، جالب و شنیدنی است.
این استاد روابط بینالملل در بخشی دیگری از این نشست خبری در پاسخ به این سؤال که چه تفاوتی میان حضور احمدینژاد و خاتمی در اجلاس سازمان ملل متحد وجود داشت، گفت: آقای خاتمی هم اگر میخواست، میتوانست مانند احمدینژاد عمل کند اما انتخاب آقای خاتمی انتخاب دیگری بود.
مولانا با بیان اینکه ما حتی به شکل بهتری میتوانستیم از موضوع دانشگاه کلمبیا استفاده کنیم، خاطرنشان ساخت: ما زیرساختهای انسانی، تشکیلاتی، سیاسی، اقتصادی، رسانهای در نیویورک نداشتیم ولی اگر این زیرساختها را در اختیار داشتیم، میتوانستیم بسیار بهتر از این ماجرا بهرهگیری کنیم.
وی تصریح کرد: ما بایستی موضوعات مطرح شده از سوی رئیسجمهور در این سخنرانی را پیگیری میکردیم در حالی که وقتی آقای احمدینژاد از امریکا رفت، همه چیز خاموش شد، ولی عطشها همچنان وجود داشت.
استاد دانشگاه امریکن دی.سی با اشاره به دعوتهای مکرر دانشگاههای امریکا از وی برای حضور در جمع دانشجویان و توصیف سخنرانی دکتر احمدینژاد در دانشگاه کلمبیا اظهار داشت: من جنگ اعراب و اسرائیل را از نزدیک دیده بودم، اما کسی از من نخواست تا آن را برایش توصیف کنم، در حالیکه بسیاری از دانشگاهیان از من میخواستند ماجرای سخنرانی احمدینژاد در دانشگاه کلمبیا را برایشان وصف کنم.
مولانا افزود: علاقه به ایران در امریکا به قدری بالا رفته است که وزارت خارجه در نظر دارد نشستهایی را برای سخنرانی در خصوص ایران در امریکا برپا کند و همه این علاقهها از زمان سخنرانی احمدینژاد به وجود آمد.
وی با تأکید بر اینکه احمدینژاد هم در داخل و هم در خارج از ایران بسیار مسلط است و به گونهای صحبت میکند که همه مردم از هر قشری سخنان او را بفهمند، اظهار داشت: رئیسجمهور کشورمان نستعلیق صحبت نمیکند که تنها یک قشر سخنان او را بفهمد و یکی از ویژگیهای حضرت امام (ره) نیز همین بود.
این استاد روابط بینالملل با بیان اینکه احمدینژاد به حرفهایی که میزند کاملاً باور دارد، خاطرنشان کرد: با وجود اینکه احمدینژاد صحبتها را بسیار سلیس، شفاف و آشکارا بیان میکند اما هر صحبت او زاویه تئوریک و نظریهپردازی دارد و رئیسجمهور کشورمان همواره در سخنرانیهای خود چند جمله تئوریک را بر زبان میراند، بدون آنکه آنها را از کسی نقل کرده باشد.
مولانا با اشاره به اینکه احمدینژاد در سخنرانیهای خود یک لغت انگلیسی یا فرانسوی را به زبان نمیآورد، گفت: این رفتارها به دیپلماسی رئیسجمهور قدرت میدهد.
وی در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان از فیلتر رسانههای غربی رد شده و پیام خود را به گوش مردم این کشورها رساند، اظهار داشت: برای عبور از این فیلترها بایستی زیرساختهای لازم را به وجود بیاوریم.
استاد دانشگاه آمریکن دی.سی با اشاره به اینکه 80 درصد از روزنامههای امریکا سیاسی نبوده و به جهت سوداگری راهاندازی شدهاند، خاطرنشان کرد: اگر کسی باورهای اساسی مردم امریکا را زیر سؤال ببرد، به وسیله این روزنامهها به موضوع روز تبدیل میشود و به عنوان مثال هنگامی که احمدینژاد موضوع هولوکاست را که یک امر مقدس برای امریکاییها بود، زیر سوال برد، از فیلتر رسانهها عبور کرد و به موضوع روز تبدیل شد. کما اینکه رئیسجمهور کشورمان با زیر سؤال بردن مشروعیت شورای امنیت آنهم با آوردن دلایل متقن این حرکت را تکرار کرد.
وی تصریح کرد: اینها به خاطر آن است که این مسائل به فکر کسی نمیرسد چراکه فکر بسیاری از مردم در این سو قرار ندارد.
این استاد روابط بینالملل در پایان سخنان خود با تأکید بر اینکه بایستی زیرساختهایی در نظر گرفته شود تا سیاست خارجی کشورمان تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد، اظهار داشت: اگر این زیرساختها وجود داشت، اکنون در مرتبه بالاتری بودیم، هر چند امروز نیز علیرغم عدم در اختیار داشتن این زیرساختها در بسیاری از مواضع مانند دانشگاه کلمبیا به پیروزی رسیدیم |